Pages: [1] 2 3 ... 9   Go Down

Author Topic: NLOTH by Fez  (Read 2425 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

fez

• JTREE MEMBER
  • **
NLOTH by Fez
« on: September 06, 2010, 12:08:54 AM »

Evo, već danima me opsjeda ovaj album. Toliko je slojevit i toliko tajan. Nema druge nego ga secirati na najmanje komadiće i spajati dio po dio. Jedno je sigurno, ovaj album nije za svakog. U cijelom ovom "filmu" u vezi NLOTH previše toga promakne. Mozak jednostavno nije sposoban takvu (naizgled) apstrakciju popiti odjednom. Opet moraš ispočetka. Nešto poput "Fight Club" koji nakon što si ga gledao kažeš: " Film je odličan, ali nisam baš siguran da sam sve pohvatao" (nisi niti 1/ 64- tinu).
Prije nego je album izašao, curile su glasine da će NLOTH bit konceptualan album. Strahovito dobre lirike. Bono je davao izjave tipa:" Mislim da nam je ovo najbolji album do sada... " i slično.... Često on to kaže, ;D ali ovaj put je cijeli bend govorio to i bio zaljubljen u to što su napravili. Evo malo The Edge-a.
'I want people to listen to it as opposed to just buying it. I want this to be an album people go back to, and really get into, in-depth. Like all the records I love... I think we've learnt a few things over the years... I think it could be a bringing to bear of all those eureka moments from the past. And I think it could be our best album.'
Edge

Larry kaže

'Initially, the idea was to do this esoteric thing and have a few hits there as well. It's kind of morphed into something else. I think there is experimentation in there... it's just a different animal. It's not quite what people would expect a U2 experimental thing would be. I mean, if you think of Zooropa, or Passengers, this is not that. This has got a lot of weight... I think it's some of the best music we've ever written.'
Larry on recording in Morocco

Fanovi se bune da žele "pravi u2", duboki, a onda kad ga dobiju pitaju se: "A zašto album nema nijednog pravog radijskog hita"? ::) Ovaj album je slojevit. Što se više fokusiraš sve je genijalniji.  Osobno,  ovaj album mi je još  uvijek poprilična nepoznanica.
Počnimo od početka. Cover albuma.

Album se zove "Nema Linije Na Horizontu", a na coveru albuma se horizont jasno vidi! Ne da se vidi nego sa znakom "jednako" namjerno fokusira! Bono je pričao da ovaj album ima svjetliju i tamniju stranu. Na coveru je nebo svjetlije, more tamnije. Raj i Zemlja? Ili Svemir - Zemlja? Crta između. Znak jednako. Ako je u ovom slučaju more = nebo- horizont ne postoji. Ti ga vidiš ali ti "poruka" govori da ga nema! Cover totalno paše uz liriku i zvuk albuma.
Toliko za sad. Molio bi i vas da mi pomognete odgonetnit album. Ići ću pjesmu po pjesmu, a vi mi, naravno, tko ima volje, ukažite na stvari koje su mi promakle. ;)

[Tyler and Narrator are discussing ideal opponents]
Tyler Durden: OK: any historic figure.
Narrator: I'd fight Gandhi.
Tyler Durden: Good answer.

Jogi

• Global Moderator
  • only LOVE can rest your MIND
Re: NLOTH by Fez
« Reply #1 on: September 06, 2010, 12:27:28 AM »

Pici, i meni je album genijalan, iako mi se Crazy Tonight i Stand Up (koje su dobre pjesme) nikako ne uklapaju u cjelinu. Vidim po forumima da se ekipa dosta ohladila od njega, kaj je tuzno, al kaj ces...

Ajde sad nas povedi u odgonetanje...
(What is soul?) (Love me, give me soul)

desertsky

• ELEVATED MEMBER
  • In God`s country
« Reply #2 on: September 06, 2010, 12:46:00 AM »

This is great piece of Art.

Traži vrijeme, a isto tako i osobni angažman u slušanju. Traži i malo odricanja, a to je već nešto što obični slušatelj nezna/neće/nema vremena/ne želi.

Tjera te da sudjeluješ. Samo tako možeš otići dalje u dubinu. Da, fez kreni.
I can see clearly now the brain is gone...

nemaveze

• ZOOROPA MEMBER
« Reply #3 on: September 06, 2010, 12:57:14 AM »

Na prvo slušanje mi je bio fenomenalan, a onda mi je skroz pao u ušima.. A sad zadnjih mjeseci mi je stvarno dobar!

Dobar je, ali da je barem još hrabriji, a mogao je biti. Da je crazy tonight u remixu, a stand up comedy zamijenjena npr stingray guitar pjesmom to bi bio jedan od kompletnijih u2 albuma. Fez je odlična stvar, pravi eksperiment... I cedars of lebanon me često razvali, Moment of surrender da ne spominjem...
Nećemo tražiti kruha nad pogačom!

desertsky

• ELEVATED MEMBER
  • In God`s country
« Reply #4 on: September 06, 2010, 01:12:03 AM »

Meni je Stand up comedy fenomenalan, Crazy svakako remix verzija (give us more MOFO, maderfakers), a Stingray je moglo bit 12 prase.
I can see clearly now the brain is gone...

TheFlyOnTheWall

• ZOOROPA MEMBER
« Reply #5 on: September 06, 2010, 01:14:47 AM »

Album bi bio dobar da su ga Coldplayevci izdali...  ;)
Luck is what happens when preparation meets opportunity.

nemaveze

• ZOOROPA MEMBER
« Reply #6 on: September 06, 2010, 01:25:38 AM »

Album bi bio dobar da su ga Coldplayevci izdali...  ;)

Hej, što to znači ludice!!
Nećemo tražiti kruha nad pogačom!

TheFlyOnTheWall

• ZOOROPA MEMBER
« Reply #7 on: September 06, 2010, 01:38:17 AM »

Hej, što to znači ludice!!

Da se desio prerani porod.... ili prekasni... u svakom slucaju, nije sve sjelo kako je trebalo, IMHO.
Kad Coldplayjevci izdaju takav album, onda je to vrhunsko, u njihovim okvirima. Od U2-a (Ucitelja) volim ocekivati ipak malo vise...  ;)

Ja danas taj album ne gotovo uopce ne slusam, osim MOS-a koji mi je pri vrhu cijelog U2 opusa. Album mi je klimav na toliko mjesta da (meni!) nije za preslusavanje od pocetka do kraja kao sto su to neki drugi albumi...

Jesu ovo kritike s kojima ce se rijetki sloziti, ali tim vise iscekujem novi album i priliku da momke ponovo zavolim u punom kapacitetu!  8)

Luck is what happens when preparation meets opportunity.

Anagram

• ZOOROPA MEMBER
  • to talk like this
    • za zašto zato
« Reply #8 on: September 06, 2010, 07:42:42 AM »

Glupo je mistificirati nešto što ne posjeduje kvalitetu za isto...
Album je jasan, uglavnom... od prve do zadnje stvari...
Slažem se s oba Nevena jer i drugi Neven ima slično mišljenje, nije lišen preskakanja i naravno MOS je dragulj, kruna...kako hoćete
....mislim da nije toliko problem u samoj grupi koliko u producentskom timu...
Budući da sad nemam vremena objasniti navedeno, javim se kasnije.
Uostalom i Brian i Daniel su uvučeni ( doslovno ) u grupu i potpisani što znači samo jedno...
Sve je tu jasno, ali eto možemo od početka.
Problem je taj što većina ovdje gugugula do iznemoglosti, citira i zaključuje...pametuje...
Poslušajte album i zaključite sami...o čemu se radi i što nedostaje...
No Line 7/10

fez

• JTREE MEMBER
  • **
« Reply #9 on: September 06, 2010, 10:07:28 AM »

Ooooo, baš dobro. Sve je jasno. Pa onda će ovu pjesmu bit lako dešifrirat. Ne 'š ti. Pjesmuljak. Napisan onako, čisto da se rimuje. ;)

I know a girl who's like a sea
I watch her changing every day for me
Oh yeah
Oh oh oh oh oh oh oh

One day she's still, the next she swells
You can hear the universe in her sea shells
Oh yeah
Oh oh oh oh oh oh oh

No, no line on the horizon, no line

I know a girl with a hole in her heart
She said infinity is a great place to start
Oh oh oh oh oh oh oh

Time is irrelevant, it's not linear
Then she put her tongue in my ear
Oh oh oh oh oh oh oh

No, no line on the horizon
No, no line
No, no line

The songs in your head are now on my mind
You put me on pause
I'm trying to rewind and replay
Oh lord, Everyday

Every night I have the same dream
I'm hatching some plot, scheming some scheme
Oh yeah
Oh oh oh oh oh oh oh

I'm a traffic cop, rue de Marais
The sirens are wailing but it's me that wants to get away
Oh oh oh oh oh oh oh

No line on the horizon
No, no line
No, no line   

Eto, mene zanima, tko je djevojka u pjesmi? Kako se to ona svaki dan zbog njega mjenja? Ona voli more i jedan dan je mirna (more), a drugi uzburkana. Nema linje na horizontu. Zatim se ta "djevojka" razbacuje filozofijom koje se ni Sokrat ne bi dosjetio. "Beskonačnost (misli se na ništavilo) je odlično mjesto za početi". "Vrijeme je irelevantno, nije linearno". Pjesma u njenoj glavi, u njegovim je mislima. Ona ga je zaustavila (u čemu?), a on bi nazad, pa ponovo. On svake večeri u svojim mislima kroji neke šeme i slaže scenarije. Za nešto. On je policajac koji od svega želi pobjeći premda ga sirene pozivaju u pomoć. 

Bono je uzeo lik policajca za ovu priču. Mislim da je sebe dao u taj karakter, jer je on svojevrsni policajac. S obzirom šta radi u svijetu kroz politiku i dobrotvorni rad bolji opis za njega nema. Policajac.
Taj policajac u "Linear" bježi iz Pariza i ide u Afriku. Bježi. Treba pobjeći. Treba pronaći sebe. Svoj DUH. Restart. Reeboot. Ponovo se roditi. Svaku večer je zamišljao kako pronaći sebe. Tko je ona? Ona je duh. Ona voli more. Voda je simbol za duh. Sveta voda. Plodna voda. Rođenje. Krštenje je ponovo rođenje. Voda. Zato Ona voli More.
Da pojednostavim moje mišljenje o pjesmi. On preispituje svoj duh i želi ga "probuditi". Želi ga da bude kao što je bio nekada. U nekim dobrim danima. (rewind and replay). Treba mu bijeg od ovakvog svijeta. On je tamo gdje nema horizonta. On je u ništavilu i treba mu "restart". (She said infinity is a great place to start)
Da bi uopće popušili priču o "Ona je Duh". Trebamo znati ovo:

"I've always believed that the spirit is a feminine thing."
Bono

domsi

• ELEVATED MEMBER
« Reply #10 on: September 06, 2010, 10:16:57 AM »

Zatim se ta "djevojka" razbacuje filozofijom koje se ni Sokrat ne bi dosjetio.

"Beskonačnost (misli se na ništavilo) je odlično mjesto za početi".

Ovaj je stih APSOLUTNO MONUMENTALAN ...

... al' zašto je Beskonačnost : 'ništavilo' ... ?

( s tim se nikako ne mogu složiti ... )
When I Look At The World ...

fez

• JTREE MEMBER
  • **
« Reply #11 on: September 06, 2010, 10:39:23 AM »

Ovaj je stih APSOLUTNO MONUMENTALAN ...

... al' zašto je Beskonačnost : 'ništavilo' ... ?

( s tim se nikako ne mogu složiti ... )

Tako je. Ne mora biti. S tim sam više htio dočarati tu "krizu duha". Naš glavni lik u ovoj pjesmi se ipak nalazi u krizi, pa više paše. Infinity je  beskonačnost. Cover albuma dosta dobro prikazuje to "infinity". Bonova lirika, zvijezde, svemir, Nasa, beskonačnost, duh, rođenje, žena, voda.... lebde nad albumom i turnejom ...

fez

• JTREE MEMBER
  • **
« Reply #12 on: September 06, 2010, 11:15:01 AM »

Još nešto bi htio dodati. Svi znamo da je veliki dio albuma nastao u Fezu. Kako su došli do Feza? Bono je bio pozvan na festival DUHOVNE sufi glazbe. On je doveo bend u Fez. Sufi glazba je inspirirana sufizmom. Što je sufizam?  Sufizam je mistična islamska filozofija. Tko su sufiji? Ljudi koji su htjeli živjet što jednostavnije, asketski sve ne bi li obogatili svoj duh. U njihovim zajednicama je bilo upadljivo mnogo žena. Oni, samci su bili lutajući propovjednici.  Usmeno su prenosili nauku zvanu Eneagram. Što je to?

Eneagram predstavlja vrlo staru tipologiju koja opisuje devet različitih karaktera. Eneagram sadrži unutarnju dinamiku kojoj su cilj promjene, zahtjevna je i iscrpljujuća ukoliko se provodi kako je izvorno zamišljena. Bavi se promjenom i stvaranjem preokreta, što bi se u religijskoj tradiciji zvalo obraćenje ili pokajanje.
Osoba koju je Bog stvorio, prema Bibliji je vrlo dobra, a čovjekovo "pravo ja" izložena je napadima i prijetnjama već tijekom trudnoće, a najkasnije od trenutka rođenja. Kršćanska doktrina izvornog grijeha ukazuje na ovu psihološku činjenicu, naglašavajući da zapravo ne postoji neoštećena, slobodna i "vrlo dobra osoba" ni na kojoj točki postojanja nekog pojednica.
Eneagram može pomoći da se razvije svijest budućnosti i sudbine pojednica, za ono pravo lice koje još "nema", ali već sada postoji duboko u svakoj osobi.

Njima (u2), koji su opsjednuti ovim temama, mislite da je ovo promaklo? I to još na festivalu koji je trajao nekoliko dana? I to na festivalu duhovne glazbe? Ne vjerujem... Fez je bio ogromna inspiracija koja im je zapravo i trebala. ;)

Uzwei

• JTREE MEMBER
  • **
« Reply #13 on: September 06, 2010, 11:26:39 AM »

Fez, aj molim te promini ime u Prof. Fez.
I ne zajebajem te, stvarno mislim.

Super mi je ovo čitati. Tvoja razmišljanja. Sve ovo može utjecati i na moje mišljenje.
Samo tako dalje.
Ako osjetim potrebu možda se i ubacim, samo ne baš u tvom stilu. Više onako "po vlašku". ;)

fez

• JTREE MEMBER
  • **
« Reply #14 on: September 06, 2010, 12:16:04 PM »

Baš ti hvala Uzwei.  :) Ja ti iman dosta problema sa pohvalama. Lakše mi je kad mi neko kaže "đubre jedno" ili slično nego kad me netko pohvali. Ne znam zašto, čudno, ali to je tako. :D Morat ću se naučit primit koju pohvalu, pa ću krenit od sad. Još jednom, hvala Uzwei. :) Poželjno je da upadaš. ;)
Pages: [1] 2 3 ... 9   Go Up