Pages: [1] 2 3   Go Down

Author Topic: (PRE)MALO ZNATI O BONU i U2 ...  (Read 1210 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

domsi

• ELEVATED MEMBER
(PRE)MALO ZNATI O BONU i U2 ...
« on: August 25, 2010, 11:50:24 PM »

http://www.jutarnji.hr/bono-vox---plemeniti-roker-ili-narcisoidni-manipulator-/880769/

Ahmed Salihbegović je (inače) dobar novinar.
I ovaj članak nije ono klasično 'sranje' ... kao kad neki novinarski luzeri pišu o onome o čemu NEMAJU POJMA!

Al' ... i ovaj članak nudi PREMALO ZNANJA ... što Bono doista radi! ( CIJELI ŽIVOT praktički ... )

Suma sumarum: NE volim ovo novinarstvo ... , jer nekako ostaje dojam da više ruši ... NE(go) stvara ...

A naglašavam još jednom, braneći Bona ...
Kad si "svetac" ... moraš maksimalno mudro paziti na svaki korak ...
« Last Edit: August 25, 2010, 11:55:59 PM by domsi »
When I Look At The World ...

Jogi

• Global Moderator
  • only LOVE can rest your MIND
Re: (PRE)MALO ZNATI O BONU i U2 ...
« Reply #1 on: August 26, 2010, 12:00:38 AM »

Domsi, s obzirom na sranja koja mi svi povremeno moramo gutati iz nasih medija, ovo je vrhunski clanak!

Iako bi bilo tužno da nema takvih - često opravdanih - kritika, bili bismo licemjeri kad bismo Bona otpisali kao licemjera. Da je više celebrityja i drugih ljudi neumorno u humanitarnim apelima, bez obzira na popratne tantijeme i ukusne gutljaje predsjedničkog “ruskog čaja” u Sočiju, kao što to čini Bono, naš bi svijet bio manje loš.

To je to, mogao bi ovome covjeku stisnuti ruku nakon toga.
(What is soul?) (Love me, give me soul)

Grace

• ZOOROPA MEMBER
  • Light my way.
« Reply #2 on: August 26, 2010, 12:10:21 AM »

meni se sviđa da osoba koja ne zna mnogo o bonu (al opet ima neke informacije)- da ga ne otpisuje. clanak daje neke povrsne podatke o njihovom odnosu, a i o njima samima, al dobro je da bonu daje šansu.

s druge strane, domsi, u pravu si kad kazes da se pise previse, a ne zna se dovoljno, al ovo je prvi tekst u kojem sam vidjela i drugu stranu! korak po korak...

ima jedna stvar koju mislim da bonovi kriticari ne znaju ili se na nju ne obaziru (bez obzira na ovaj clanak)- bonu je sve ovo scenarij, zna sto mora raditi da dobije sto hoce. i znamo da je iskren.
I`m with the band.

anian

• ZOOROPA MEMBER
    • last fm
« Reply #3 on: August 26, 2010, 12:55:16 AM »

ima jedna stvar koju mislim da bonovi kriticari ne znaju ili se na nju ne obaziru (bez obzira na ovaj clanak)- bonu je sve ovo scenarij, zna sto mora raditi da dobije sto hoce. i znamo da je iskren.
Znamo da je iskren?   ???

ok, ovo sljedeće nije u nekom svađalačkom tonu, samo pokušavam nešto objasniti sa svog stajališta:

...ne znam dal bi se tako daleko moglo zaključiti sa 100% sigurnošću, a čak i da je to istina, motivacija sigurno više nije neosporiva. Moraš priznati da mu je taj imiđ puno dobroga donio, ne govorim samo o nagradama i priznanjima, već pristup svjetskim vođama i općenito prepoznavanje i pojavljivanje njega - mislim, sumnjam da ima osoba koja nije čula za U2 ili Bona, a za koliko se bandova to može reći, publicitet definitivno podiže prodaju i radi besplatnu reklamu. Zamisli da neka vijest prođe bez "Bono se sastao sa tim i tim, a usput se našao sa fanovima i novi album bla bla bla," a kao primjer pristupa može se uzeti nastup pred Obamom. Ne poričem sad da U2 ne zaslužuje slavu ili Bono priznanje za svoja nastojanja.

To je sve ogromna propagandna mašina (jer ipak koliko god Bono možda bio iskren, tu je sad već par stotina ljudi koji se hrane od njegovog imiđa i koji vuku puno više konaca nego on). Ne želim sa zvučati paranoičan, ali to je činjenica i vidljiva je u mnogim potezima, a najviše na onim čudnim koji svako malo isplivaju, ali se zaborave brzo, a da ne govorimo da kako se tu ponekad nađe i neka izjava gdje U2ovci nisu znali za to što se događa (što je čak možda i istina).

Misliš da je on zbilja išao svojom voljom na čaj sa Medvedevom ili da će Medvedev zbilja mariti za Bonova nastojanja. Uzmimo samo za primjer Greenpeace koji se borio sa vladom u Rusiji 80ih (evo ti novine Dodić stavio na forum) i danas...meni se po vijestima (uhićenja i vojska) čini da se baš i nije nešto promjenilo.
A ovo nije jedini primjer koji pokazuje da možda njegova nastojanja ne da nisu definitivno pozitivna sila/snaga u svijetu i za čovječanstvo, ne govorim ni to da je spasio svojim utjecajem puno života, a naročito ne bih željeo reći da imam neko bolje rješenje, ali ovakve metoda na kojima Bono surfa nisu ni blizu produktivnosti koja se pokušava prikazati.
Sada se već bližimo 30 godina aktivnosti. To više nije malo. Puno kraće stvari su radile veći efekt na svijet (ne nužno pozitivne većinom vremena, ali ipak).

U svakom slučaju, slažem se sa člankom - premalo se zna o Bonu(i?). S druge strane, sva ta propaganda nas uvjerava u suprotno.
« Last Edit: August 26, 2010, 01:35:09 AM by anian »
- Let's do something wild, let's go to an underground club where everybody wears dog collars!
- That sounds expensive.

Anagram

• ZOOROPA MEMBER
  • to talk like this
    • za zašto zato
« Reply #4 on: August 26, 2010, 01:10:44 AM »

Lako je kad si na wc-školjci i kad se od tebe očekuje jer je posve prirodno.
Svijet je pun pametnjakovića koji bi nešto učinili ali ne znaju kako.
Osim toga i ovaj topic je jasan pokazatelj koliko su neki od nas pametni.
Postoji li netko tko bi mogao pružiti više od njega? Gdje je taj, neka se pojavi...gdje su ti prekrasni ljudi...
Uostalom... još jednom ponavljam, ovo su naše novine i tu je sva naša tragedija.
Na temelju toga ispisivati stranice, ajmo svi na spavanje.
Odmor je najbolje odvikavanje...

anian

• ZOOROPA MEMBER
    • last fm
« Reply #5 on: August 26, 2010, 01:21:00 AM »

Lako je kad si na wc-školjci i kad se od tebe očekuje jer je posve prirodno.
Svijet je pun pametnjakovića koji bi nešto učinili ali ne znaju kako.
Osim toga i ovaj topic je jasan pokazatelj koliko su neki od nas pametni.
Postoji li netko tko bi mogao pružiti više od njega? Gdje je taj, neka se pojavi...gdje su ti prekrasni ljudi...
Uostalom... još jednom ponavljam, ovo su naše novine i tu je sva naša tragedija.
- ako je ovo upučeno meni, onda nisi pročitao sve što sam napisao ili nisi shvatio, u svakom slučaju odmori se  ;)
- ti pokazuješ ovim postom svoju pamet također i nadam se da shvaćaš ironiju u tome, jer ti si ipak tako sjajan i Bono je sjajan i obojica ste bez ijedne mane pa kao takve sve postupke treba uzimati zdravo za gotovo i nikad propitivati niti diskutirati, već otresito slagati igre riječima  :P
- kakve to ima veze sa našim novinama? Iako mi je malo upitan smisao ovog članka gdje se dolazi do zaključka da nema zaključka, jedino što mu nedostaje je da je drugačije mišljenje od tvog  ???

@Domči: ok, kako ovo "ruši"? Tebi svaka kritika (pa čak i ako je slično tome) odmah uništava stvari, a da ne govorimo o tome da ovdje nisam ni približno vidio nekakvo "negativno" stajalište, dapače, više se čini da se pokušavalo ne stati nikome na prste.
Osim toga zato što "ruši" ne znači da ne koristi, a da ti to bolje prevedem (iako se gadim sam sebi kad takve stvari koristim) citiram
"where the streets have no name, we're still building then burning down love"
« Last Edit: August 26, 2010, 01:31:44 AM by anian »
- Let's do something wild, let's go to an underground club where everybody wears dog collars!
- That sounds expensive.

anian

• ZOOROPA MEMBER
    • last fm
« Reply #6 on: August 26, 2010, 01:39:44 AM »

Zapravo ne znam zašto se trudim, opet će ispasti da mrzim djecu u Africi ili nešto slično. Slobodno ignorirajte postove.
- That sounds expensive.

domsi

• ELEVATED MEMBER
« Reply #7 on: August 26, 2010, 07:06:33 AM »

Iako mi je malo upitan smisao ovog članka gdje se dolazi do zaključka da nema zaključka ...

... ovdje nisam ni približno vidio nekakvo "negativno" stajalište, dapače, više se čini da se pokušavalo ne stati nikome na prste ...

Ovo su sjajne misli Igore ... , i upravo zbog ovog što si izdvojio ... napisao sam u prvom komentaru 'više ostaje dojam rušenja ...'
Pa idem pokušati na što jednostavniji/razumljiviji način pojasniti što htjedoh reći.

Dakle, u prvoj rečenici sam napisao : Ahmed Salihbegović je (inače) dobar novinar.
Ovdje ću dodati ...
Ahmed Salihbegović je izvanredan novinar : u hrvatskim novinarskim okolnostima.
Geo/politika Njegovo je područje, i pročitao sam niz izvanrednih priča koje je Ahmed potpisao.
Posebno su zanimljivi bili članci u kojima se govorilo o sukobu ISTOK / ZAPAD ... ,
jer itekako je zanimljivo/poučno pročitati riječi Čovjeka Muslimana ... koji živi na 'zapadu' ... , a doista se trudi poznavati teme o kojima piše.

Kritika koju sam uputio Ahmedu ... (učinilo mi se da ipak moramo otvoriti ovu temu ... nakon objave priče na jutarnji.hr ),
... dakle, ta kritika nije negativna ... već upravo suprotno.
Šteta je što se Ljudi koji znaju zapletu u (s)klopke današnjeg novinarstva. (A Ahmed zna! )

Postoje slučajevi kad je 'vuk sit, a ovce na broju ...' ... , al' budimo objektivni ... ,
... daleko je više Životnih situacija Vremena u kojima je ili:
a) vuk ostao gladan ... ( ili )
b) broj ovaca u toru više nije (bio) isti ...

Što želim reći ... ?

Ahmed je u ovom članku pokušao zadovoljiti sve kriterije jedne ovakve priče ("Medvedev i Bono na čaju u Sočiju ... " < PUF! headline ... ),
a kako Ahmed NIJE zao tip ... ( ČAK ŠTOVIŠE! ... Ahmed je POZITIVA! ) ... ,
... na kraju priče pobjeđuje Bonova pobjeda.

...

Međutim, što ostaje kad ovaj članak pođe na trafike ... i u domove gdje svira Jasmin Stavros: 'Umoran sam prijatelj, umoran ...'
U što se onda pretvara "novinarstvo" ... ?
( NE mislim samo na Ahmeda Salihbegovića ... )

>
« Last Edit: August 26, 2010, 07:23:51 AM by domsi »

domsi

• ELEVATED MEMBER
« Reply #8 on: August 26, 2010, 07:20:10 AM »

Ovo što je Ahmed napisao i objavio na jutarnji.hr/listu ... , ipak mislim da je (bilo) PREbrzinsko novinarstvo.

Rusija je uvijek tema, a posebice ova "demokratska" Rusija ...
I sad u "demokratsku" Rusiju dolazi demokrata Bono ... ('rocker demo/kravata' ... ) ... , evo priče!

Ali ... smijemo li NAJZNAČAJNIJE SVJETSKE TEME tretirati na brzinski način ... ?
Smijemo li javno pisati (i kreirati društvena mišljenja ... ) na polovičan način ... ?

Smijemo li dopustiti da više pozitivno intoniran članak ... završi u listu ... , koji je prije nepunu godinu dana ... ,
objavio cijelu (nedjeljnu) duplericu ... koja je RAZVALILA BONA ... , prikazavši ga 'lažnjakom i licemjerom ...' ... ?

To su sve LJUDSKA pitanja ... (svakako se tiču Mudrosti = PLEMENITOSTI ... ), koja bi si svaki novinar morao postaviti ... ,
prije nego pritisne ON LINE na svoj članak ...

...

Da bismo bili PRAVEDNI Zemljani : Ljudi ... moramo biti svjesni ODGOVORNOSTI (iza) naših Djela ... ( ili NEdjela ... ).
Novinarstvo je djelovanje u kojem je TO PITANJE : NAJOSNOVNIJA TOČKA djelovanja.

Anagram

• ZOOROPA MEMBER
  • to talk like this
    • za zašto zato
« Reply #9 on: August 26, 2010, 07:33:42 AM »

Anian, da sam pametan ne bih bio ovdje toliko vremena, to je više nego očigledno...
Ljudi se sami prozivaju i to je više nego očigledno... :o
Mi smo toliko ispravni i bez greške ( na ovaj način se ljudi ne hvale, valjda si to shvatio ), da ponekad, jednostavno ne vidimo dalje od nosa. Mislim da je svima ovdje jasno o čemu se radi, ako želimo vjerovati izjavama i stihovima potpisanim od samog autora, jer Bono je to u nekoliko navrata objasnio.
Da, naravno da je moguće da se na taj način opravdao kao što je moguće da mu dvije klinke u kostimima sjede u krilu.
Može li on to sebi dozvoliti, naravno da može, uostalom to on najbolje zna....kao i većinu toga.
E onda na scenu stupaju teorije i nakupine članaka kojima se nešto ili netko ne sviđa.
Nema više nevinih i nije dobro misliti kako nas netko može spasiti, jer sami uništavamo sebe na sve moguće načine.
I još nešto Anian ne poznajem te dovoljno da bi ti mogao reći: jesi li dečko pred kojim je blistava karijera ili samo mali cinik koji mrzi ali ne želi priznati...ostale likove između kojih je i onaj pravi sam zamisli.
Nama su potrebne rasprave jer mislimo da možemo drugima objasniti kako to izgleda i koliko smo duboko proniknuli u tajne svemira....nije to zbog drugih, više je to zbog nas i zato od ovog trenutka doista prestajem s ovakvim načinom...
Jer u ovom kabareu individua mogao bih ispasti dvorska luda...i kao što moj dragi prijatelj Neven kaže:
Uozbilji se...
Veseli i živi bili i prekrasne snove snili...

domsi

• ELEVATED MEMBER
« Reply #10 on: August 26, 2010, 07:36:27 AM »

( čistim ovih dana gmail ... )
( nakupio se u zadnje dvije godine ... )
( jel' zna netko možda kompjutersku taktiku : kako spasiti sve ono najbitnije ? ... u što kraćem vremenu! ;) ... )
( jel' to uopće moguće ... ? )
...
( u svakom slučaju ... )
( naletio sam na mail : koji sam prije dvije godine slao jednom poslodavcu ... koji mi je nudio posao ... )
( a tražio je da mu pokažem nešto iz televizijskog novinarstva koje sam radio ... )
( otvaram link ... , mislim si 'sigurno više ne postoji' ... )
( al' priča je još uvijek gore ... )
( da Iva Gačić slučajno zna ... kako ova priča još uvijek postoji na 'njenom' portalu ... i da piše domagoj pancirov ... )
( srušila bi dnevnik.hr ... ;) ... )
( šteta : zalutala Djevojka ... * )

...

BEZ milimetra nekog hvaljenja ... ( fućka mi se za mene u tom smislu! ) ... , AKO netko želi : nek' otvori ovaj link ...

http://dnevnik.hr/vijesti/sport/janica-ponovno-na-skijama.html

( pokušao sam u sportskom novinarstvu tražiti : ONE ... )
( nisu me skužili ... )

Navodim ovaj primjer ... kao jedan od putokaza u temi novinarstva : koju smo sinoć otvorili.
« Last Edit: August 26, 2010, 09:10:45 AM by domsi »

ksx

• JTREE MEMBER
  • **
« Reply #11 on: August 26, 2010, 08:56:07 AM »

Po meni ovo je tipičan novinarski članak karakterističan za naše novine
u kojem se sve iznosi nepotpuno i paušalno i onda se piše rasprava sa informacijama koje je
novinar sam sebi odabrao, a konačni zaključak je jedno veliko ništa.

Mislim da se može postaviti pitanje dal je tema članka Bono Vox ili Muhamed Sacirbey?
a što se tiće zarade sa Vertigo toura pa normalno da su zaradili jer njihov status je danas takav da će uvijek zaraditi

Vjerojatno bi po mišljenju novinara donacije i humanitarni rad imali smisla kad U2 i Bono ne bi mnogo zarađivali pa bi onda sve darovali u hamanitarne svrhe, ali U2 i Bono ipak nisu Majka Tereza.

desertsky

• ELEVATED MEMBER
  • In God`s country
« Reply #12 on: August 26, 2010, 11:27:29 AM »

koliko pizdarija u sam jednom topicu, sa svih strana svijeta. Anagram dobro rece: ODMOR! ...a sve usred turneje, koju netko ne voli...
I can see clearly now the brain is gone...

Grace

• ZOOROPA MEMBER
  • Light my way.
« Reply #13 on: August 26, 2010, 12:41:45 PM »

@anian

slazem se s anagramom, nekako je objasnio sve sto sam i ja mislila. i mislim. pa mi se ne da dalje. mislim da bi njegovi postovi ovdje mogli i zakljuciti topic
I`m with the band.

anian

• ZOOROPA MEMBER
    • last fm
« Reply #14 on: August 26, 2010, 01:12:05 PM »

Prvo replika pa odmor.  :)
Ja sam zbunjen. I nisam mogao nikako blaže napisati to što sam napisao o Boni, ali opet bilo kako se napiše to je cinizam. Nigdje nisam rekao da je Bono zao ili negativac ili da to šta radi nije dobro, ali opet ispada da sam to napisao i da druge uvjeravam u to...bezeveze.

Nisam tvrdio da sam prodro u neke tajne svemira ili da sam otišao na brdo i vratio se sa pločama, više sam htio reći koliko mi je situacija kontradiktorna i ako ništa drugo, onda me zbunjuje situacija. Ako ikoga mogu uvjeriti da me situacija zbunjuje i da ne želim uzimati stvari za gotovo...bilo utješno.

Anian, da sam pametan ne bih bio ovdje toliko vremena, to je više nego očigledno...
Ljudi se sami prozivaju i to je više nego očigledno... :o
...dakle to nema veze sa činjenicom da je tvoj post bio ispod mog i da je bio napisan osim toga i vrlo vrlo neusmjeren pa sam prema tome tako i odgovorio.

Da, definitivno odmor, sada.
« Last Edit: August 26, 2010, 01:14:18 PM by anian »
- That sounds expensive.
Pages: [1] 2 3   Go Up